Halalpenge i Danmark 7. Danskerne snydes til at købe halal.

Fødevarestyrelsen har i mange år kendt til at virksomheder snyder med kødet. Skinke og bacon bliver i stor stil udskifter med halalgodkendte produkter af kylling eller kalv, uden at kunderne bliver informeret derom. På denne måde øger man efterspørgsel på halalgodkendte varer, uden at det faktiske kundegrundlag eksisterer. Efterspørgsel bør komme fra et forbrugerkrav og ikke fra hvad nogle virksomheder bruger uden kundernes ønske og/eller viden. Slagterierne vil omgående reagere på efterspørgslen, og f.eks. Danish Crown hvor en større og større del af deres kreaturer halalslagtes, finder dermed en undskyldning for at halalslagte endnu mere. At dette er baseret på et krav der ikke eksisterer, på et falsk grundlag, ved både Danish Crown og Fødevareorganisationer som Landbrug & Fødevarer i forvejen. Det er jo også derfor at disse fraråder deres kunder/medlemmer at mærke kødet der er halalslagtet. De indrømmer selv at ved at mærke det som halalslagtet, ved de at danskerne fravælger det – dermed er de med til at lave denne kunstige efterspørgsel på halalslagtede varer. En efterspørgsel som danskerne slet ikke kender til.

Fødevarestyrelsen har i mange år kendt til at virksomheder snyder med kødet. Skinke og bacon bliver i stor stil udskifter med halalgodkendte produkter af kylling eller kalv, uden at kunderne bliver informeret derom.

Din Pizza er halal.

På mange pizzeriaer er det mere reglen end undtagelsen at bacon og skinke er udskiftet med et halalgodkendt plagiat af kalkunkød, men selv da Fyens Stiftstidende i 2007 citerede en halalslagter for at sige ”- Jeg er meget sikker på, at stort set alle pizzeriaerne bruger halalslagtet kød. De fleste af stederne har tyrkiske, iranske eller kurdiske ejere, og de bruger kun den slags kød, fortæller Ali Abdalla, som selv har mange pizzariaer på kundelisten. ” fik det ikke Fødevarestyrelsen til at reagere. Hos Forbrugerrådet ville man ikke kommentere, om det er rimeligt, at pizzakøberne ikke får oplyst, hvordan kødet er slagtet.
– Da det er et spørgsmål om religion, er det ikke noget, vi vil tage stilling til, udtaler pressechef Bent Bøkman.
Fyens 01. maj 2007

På trods af, at Fødevarestyrelsen har kendt problemet i mange år, er det kun få, og små, tiltag der er gjort for at få denne svindel stoppet.

Emnet er oppe at vende i 2010 igen, og her begynder Fødevarestyrelsen endelig at reagere:

Men mange af hans kolleger i pizza-branchen er ikke ligeså meddelsomme. I forbindelse med en stikprøvekontrol hos 80 restauranter, pizzeriaer og grillbarer på Sjælland og i Hovedstaden greb Fødevarestyrelser flere pizzeriaer i at vildlede kunderne.

– Der var nogle stykker i blandt, som ikke anviste rigtigt, og vi har tidligere konstateret, at det var et problem. Men nu får vi syn for sagn, når vi i den kommende tid tager ud og besøger alle restauranter, siger Fødevarechef Bjørn Wilander.
Eksrabladet 3. jun. 2010

Svinekød i Shawarma

Hvis et muslimsk firma laver det samme nummer… bare med omvendt fortegn, som ved Shawarmaskandalen i 2013, reageres der meget voldsomt i den muslimske verden. ”- Det er en kæmpe skandale, som kommer til at skabe et ramaskrig blandt muslimer i Danmark.- Vores religion forbyder os at spise svinekød. Derfor vil muslimer blive nervøse for at spise shawarma, for de kan ikke overholde deres religiøse forpligtelser, hvis der er svinekød i shawarmaen, lyder det fra talsmanden til politiken.dk.”

Ekstrabladet 25. mar. 2013

 

Svinekød i hakket lam
I 2009 opdagede Fødevarestyrelsen snyd med rester af svinekød i hakket lam. Problemet er tilsyneladende opstået ved manglende rengøring af kødhakkerne. Sanktionerne her var noget voldsommere end for de restauranter der bevidst skiftede kødet uden med en helt anden type kød, hvilket kan undre lidt.
Fødevareregion Øst netop foretaget en mindre stikprøvekontrol, som ligeledes dokumenter gris i lammekødet i de to afdelinger af Magasin, som har fået bøder på 10.000 kroner, samt i mindre omfang hos Slagteren på Kultorvet i København, som har fået en indskærpelse.
Ekstrabladet 20. okt. 2009

Og det fortsætter….
I 2012 laver hakket kød igen overskrifter.
Selv om forbrugerorganisationer, fødevareministre og fødevarekontrollen i årevis har skældt ud på slagtere, der bryder loven ved at blande billigt svinekød i okse- eller lammekødet, så fortsætter de med at snyde forbrugerne, skriver 24timer.
Mindst 20 danske slagterier og supermarkedsslagtere er trods gentagne kødskandaler de seneste år netop blevet afsløret i det, som fødevareekspert Orla Zinck betegner som ‘regulært kødfusk’.
Politiken 2. feb. 2012.

 

Praksis ændres.
Pga. problemerne med at der kan være rester af anden kødart i kødhakkerne, har flere slagtere valgt at stoppe med at hakke kødet selv. Det kan undre at man indfører så omfattende tiltag for at undgå iblanding af svinekød, som oftest lå på under 1%, når man ser gennem fingre med at mange restauranter kalder kalkunkød for svinekød, og serverer halalkød for kunder som ikke ønsker dette, og endda for kunder som har frabedt sig dette.

 

Jensens Bøfhus
Også Jensens Bøfhus er kendt for at snyde med oplysningen om kød. Igennem flere år gav Jensens Bøfhus garanti til deres kunder om at deres kød ikke er halalslagtet. Problemet var bare at de slet ikke havde undersøgt om det var sandt. Deres hakkebøffer er iblandet halalkød, og er således hverken halal, eller ej – Men derfor er det alligevel forkert at udstede garantier for at kødet ikke er halalslagtet – Medmindre man spørger Fødevarestyrelsen. Klagen blev afvist, og det fik ingen konsekvens at Jensens havde løjet for flere tusinde kunder. Jensens garanti for at kødet ikke var halalslagtet blev både brugt i medierne, og i oplysningslister for dem der ønsker at undgå halalkød.
Til Jensens forsvar skal dog nævnes at de nu er en af de få restauranter som er ærlige med deres kød.

 

McDonald’s
På McDonald’s svares der, hvis man spørger om kyllingen er halalslagtet, at det er den ikke. Dette er direkte usandt, da McDonald’s får deres kyllinger fra Danpo, hvor alt halalslagtes. Årsagen til at de ansatte siger denne usandhed er på instruks fra ledelsen fra McDonald’s DK. Argumentet fra ledelsen er, at det færdige produkt ikke er halal, da tilberedning ikke er halal….Men det er jo ikke det kunder spørger om, når de spørger om kyllingen er halalslagtet. Også dette er der blev klaget over til Fødevarestyrelsen, men også her er klagen blevet afvist, og det har ingen konsekvens for McDonald’s at lyve overfor kunderne. Begrundelsen fra Fødevarestyrelsen for at afvise klagen er, at hvis man klager, fortæller McDonald’s efterfølgende sandheden.
(Fortsætterunder billedet)

The Burger
I denne sag blev der klaget over at man skrev at burgere og sandwich var med bacon, men spurgte man personalet, var al maden i The burger halal. Man havde udskiftet svinekød med et andet produkt, og holdt dette hemmeligt for kunderne.
Denne sag skabte stor interesse efter en artikel i Den Korte avis, hvilket egentlig overraskede både Den Korte Avis og mig, som anmelder, da man nemt kunne finde lignende sager hver eneste uge, hvis man ville.
The Burger blev pålagt en kontrolafgift, og mistede deres elitesmiley. Restauranten fortsatte efterfølgende med at reklame med bacon på nettet, men det fik ingen konsekvens,

The Burger har åbenbart stadig en lemfældig omgang med sandheden. Ejeren, Abu Korkmaz fortæller til Lokalavisen Odense, at restauranten altid har brugt kalvebacon, og at det skyldes et hensyn til kvalitet og intet har med religion at gøre.

“Vores kød er almindeligt dansk kød fra danske grossister i god kvalitet. Vi har også halalkød på lager, men det bruger vi kun, når kunderne specifikt efterspørger det,” understreger han.
Lokalavisen 25. Januar 2017

Men ifølge fødevarestyrelsen er det den, noget billigere, kalkunbacon The Burger bruger, og ifølge de muslimske sider oplyser restauranten selv at alt er halal hos dem. – hvilket også bekræftes af siden “Want it halal” som skriver på deres hjemmeside at “The Burger” i Odense udekukkende serverer halalkød.

Mit navn er Christel Gall
Jeg er Byrådsmedlem i Odense for DF og har været aktiv i debatten om halalkød i mange år.

http://www.fyens.dk/article/792895:Odense–Pizzeriaer-serverer-halalkoed

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article3986484.ece

http://www.lokalavisen.dk/rigtig-bacon-i-burgeren-dfer-tvinger-restaurant-til-at-aendre-menukortet-/Regionale-nyheder/20170125/artikler/301259987/1051

http://wantithalal.com/pages/item/the-burger/

http://ekstrabladet.dk/kup/fodevarer/article4265943.ece

http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/art5415226/Slagtere-blander-gris-i-hakket-oksek%C3%B8d

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-01-31-fik-kalvebacon-i-stedet-for-svinebacon-dfer-klager-over-restaurant

http://www.findsmiley.dk/Sider/KontrolRapport.aspx?Virk1242211

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *